Zánět nehtového lůžka (panaritium, paronychium)

11.01.2010 22:51

Paronychium či panaritium (čti panaricium) je postižení konečného článku prstu ruky a nehtového lůžka zánětlivým procesem nejčastěji infekčního původu, který se, pokud není správně léčen, může šířit přes prst a ruku až na celou horní končetinu.

    Většinou je příčinou drobné poranění prstu, kterého si pacient ani nemusí všimnout. Může to být jen drobný vpich nebo někdy i bodnutí hmyzem. Pod kůží dojde k pomnožení bakterií a vzniku zánětlivého ložiska které se dále šíří, až ke vzniku dutiny vyplněné hnisem (abscesu).

Jaké jsou příznaky?

    Pacient si většinou všimne postupně se zhoršující bolesti prstu, spolu se zarudnutím nejčastěji v oblasti nehtového valu, bříška prstu nebo i ostatních článků prstů. Prst je zarudlý, oteklý, teplý, na dotyk bolestivý a omezeně i pohyblivý. Po několika dnech může dojít ke spontánní perforaci hnisavého ložiska na povrch kůže a k odtoku hnisu, což pacientovi, pokud již předtím nevyhledal lékařskou pomoc, uleví.

Jaká je léčba?

    Pokud není ještě vytvořeno hnisavé ložisko, je možno se pokusit zaléčit zánět konzervativně, tedy studenými obklady, klidem končetiny a případně antibiotiky. Pokud už je vytvořeno, je léčba chirurgická a spočívá v otevření a vypuštění hnisavé dutiny, výplachu a drenáží k zajištění vyprazdňování případného dalšího tvořícího se obsahu. Provádí se téměř vždy v místním znecitlivění. Opakované převazy jsou nutností.

Jaké jsou komplikace?

    Při agresivním zánětu, u osob s poruchou imunity nebo u nedostatečně léčených zánětů může dojít k rozšíření zánětlivého procesu na celý prst, na ostatní prsty, ruku či předloktí, nebo i do šlachových prostorů. Při těchto komplikacích je nutno provádět rozsáhlejší výkony s otevřením šlachových pochev a opakovanými výplachy. Antibiotika se v těchto případech podávají spíše nitrožilně Zde však po zhojení vídáme větší či menší trvalé postižení ruky (omezení hybnosti a chronický otok).


MUDr. Aleš Fibír

Vyhledávání