Profesor John Stanley

11.02.2021 22:24

Vážení přátelé a kolegové,

v minulém týdnu zesnul pan profesor John Stanley, dlouholetý šéf Upper Limb Unit ve Wrightington UK.

Určitě si všichni vybavíte, co jste dělali 11. září roku 2001. I já si to dobře pamatuji. Začínal jsem 3-měsíční fellowship ve Wrightingtonu, pracovišti na kterém pracoval otec totální endoprotézy kyčle Prof. Charnley.  Poprvé jsem vstoupil na ortopedický operační sál, na kterém měl profesor Stanley naplánovaných “12” artroskopií zápěstí. Většina z nich byla indikována na základě diagnózy, o které jsem před tím nikdy neslyšel. Stejným způsobem probíhaly celé 3 měsíce, každý den jsem viděl a naučil se něco nového. Dodnes z jeho výuky profesně žiji, mnoho jeho myšlenek, technických fines, triků a vůbec operačních postupů předávám dále. Za nejdůležitější však považuji 3 jednoduchá pravidla, která se snažím uplatňovat v každodenní praxi:

Patient management - tzn. přečíst si pacienta, přizpůsobit se mu a přesvědčit ho o léčbě - dostat ho na svou stranu tak, aby s námi při léčbě spolupracoval.

Realistic expectations - vysvětlit pacientovi, jak bude probíhat léčba, co se kdy stane a jakého výsledku naší léčbou dosáhneme. Je to těžší, než si myslíme, protože my sami musíme vědět, jaký bude výsledek.

Výsledek operace se dělá na ambulanci při indikaci léčby, protože ze špatně indikované operace dobrého výsledku nikdy nedosáhneme.

Další jeho velké plus byl výběr spolupracovníků. Chtěl, aby byli lepší než on a jména jako Ian Trail nebo John Stilwell to potvrzují. A nakonec doporučení vzít si do týmu dobrého fyzioterapeuta/fyzioterapeutku, aby naše chabé chirurgické výsledky převedli na dobrý výsledek funkční.

Na pana profesora mám mnoho skvělých vzpomínek. Byl náročný učitel, skvělý člověk a typicky sarkastický Brit. Jsem rád, že jsem měl tu čest jej poznat. Ať je mu země lehká.

Radek Kebrle

 
 
 

Vyhledávání