Skákavý prst (trigger finger)

23.11.2009 12:46

Skákavý prst (stenosující tendovaginitida, trigger finger) je onemocnění postihující šlachy ohýbačů prstů a jejich poutka. Šlachy jsou zde orgánem spojující svaly předloktí s kostmi prstů ruky. Jejich prostřednictvím je přenášen svalový stah na drobné klouby ruky a je tak zajištěn jejich pohyb. Funkcí šlachových poutek je udržovat správný průběh šlachy ve dlani a prstu. Vytváří zde jakýsi tunel, kterým může šlacha při svém pohybu volně klouzat.

    Obraz skákavého prstu se rozvíjí v okamžiku, kdy dochází k místnímu zesílení šlachy, které brání jejímu hladkému průchodu šlachovým potkem. Násilný průchod místa zduření přes poutko při pohybech prstu způsobuje bolest, vyvolává fenomén lupnutí či přeskočení a omezuje hybnost prstu. Zvýšené tření v místě zesílení vyvolává místní zánětlivou reakci obalu šlachy (synovie) a poutka, provázenou otokem a dalším zduřením. Tím se uzavírá bludný kruh, který může vyústit ve stav, kdy prst již nelze ohnout či natáhnout.

Čím je to tedy způsobeno?

    Příčina choroby není vždy jasná. Častěji se vyskytuje u pacientů s revmatoidní artritidou, dnou či cukrovkou nebo po předchozích operačních výkonech na ruce..

Jaké jsou příznaky?

    V počátečních stadiích se choroba projevuje jen mírnou bolestí v místě základního kloubu palce či prstů. V místě poutka může být hmatné bolestivé zduření. Později dochází k příznaku přeskočení a omezení pohybu prstu.

Jaká je léčba?

    Cílem léčby skákavého prstu je obnovit hladký průchod šlachy poutkem. Ke snížení otoku šlachy se užívají protizánětlivé léky užívané ve formě tablet či místní injekční aplikací přímo ke šlaše. Dočasná imobilizace(znehybnění) postiženého prstu dlahou urychlí hojení zánětu a sníží otok v postižené oblasti.

    Ve většině případů je však indikována operační léčba. Operace se provádí ambulantně v místním znecitlivění a spočívá v protětí šlachového poutka, které tak přestane bránit volnému pohybu zesílené šlaše. Pacient tak může prstem volně hýbat ihned po operaci. Plně zatěžovat ruku je možné v podstatě okamžitě po odstranění stehů, což je asi desátý den po operaci.

Autor: MUDr. Martin Kloud

Vyhledávání