Zlomeniny dolního konce předloktí

23.11.2009 14:40

Zlomeniny v oblasti dolního konce předloktí jsou jedním z nejčastějších typů zlomeniny,které se lidskému tělu mohou přihodit. Vřetenní kost a méně často i loketní kost se nad zápěstím lámou a posouvají se. V minulosti takto zlomené ruce připomínaly lékařům svým tvarem bajonet na hrotu pušky a tak tyto deformace nazývali (i my je takto nazýváme) bajonetovité deformace. 

Jaká je příčina

    Většina zlomenin dolního konce předloktí vzniká u starších osob, kdy dochází k odvápnění kostí a ty se pak snadněji zlomí i při menším nárazu. Stále narůstá i poranění v mladším věku a to především při sportovních úrazech. Při pádu se každý
člověk podvědomě brání zranění a nastavuje ruku jako nárazník. Většina energie působící na tělo při pádu je tímto spotřebováno horní končetinou. Tento nápor je často natolik velký, že způsobí zlomeninu kostí a to právě nejčastěji v místě dolního konce předloktí.

    Může dojít k poranění jak kosti tak i vazů nebo případně k jejich kombinaci. Odlomená dolní část vřetenní kosti se ohýbá a posouvá nejčastěji ve směru hřbetu ruky a způsobí tak deformaci předloktí, která je patrna na první pohled - bajonetovitá deformace (viz Obr.1). V závažnějších případech zlomenina zasahuje i do kloubu zápěstí.

Jaké jsou příznaky

    Prvním a hlavním příznakem, stejně jako u drtivě většiny všech zlomenin, je bolest. Bolest ucítíte v oblasti dolního konce předloktí a je možné, že si všimnete i deformovaného předloktí. Změna tvaru předloktí však nastává i při větším otoku, kdy nemusí dojít ke zlomenině. Většinou je bolestivý i sebemenší pohyb v zápěstí a prsty ruky.

    Po čase narůstá otok, který je způsoben nejvíce krvácením z poraněných kostí a měkkých tkání. Varovným příznakem je brnění prstů, kdy v tomto případě zlomený kus kosti nebo velký otok tlačí na nervy a cévy okolo a způsobuje brnění nebo zhoršené prokrvení.

Jaká je první pomoc

    Nejvíce pacientovi se zlomeninou dolního konce předloktí nebo i s velkým otokem v této oblasti uleví, když se pokusíme vhodným způsobem zlomeniny znehybnit. V tomto případě naložíme na dlaňovou stranu předloktí dlahu, která by měla sahat od konce prstů po loket a připevníme ji obinadlem, nejlépe elastickým. Nedotahujeme moc silně, abychom neomezovali proudění krve a tím tak nezhoršovali otok.

    Pokud máme v domácí lékárně běžné léky proti bolesti je možné je použít. Zapijte je však jen nezbytný množstvím tekutiny. Rovněž Vám přinese úlevu a navíc omezí nárůst otoku chlazení místa zlomeniny ledem, přiloženým v igelitovém sáčku přes obvaz, tedy ne přímo na holou kůži. Pokud není k dispozici přímo led, podívejte se co jiného máte v mrazničce, klasicky např. zmražená zelenina Vám prokáže stejnou službu. Končetinu je vhodné držet ve zvýšené poloze. Stav vždy vyžaduje okamžitou návštěvu lékaře!

Co Vás čeká u lékaře

    V první řadě je nutné provést rentgenový snímek (viz Obr.2). Na základě tohoto snímku a vyšetření poraněné ruky lékař zjistí, jestli se jedná opravdu o zlomeninu a jakého typu. Pokud dojde k posunu úlomků proti sobě, je nutno zlomeninu narovnat. Lékař by také měl odhadnout, zda se zlomenina v narovnané pozici udrží, což jde v některých případech určit těžko.

    Už Vám asi dochází, že je-li něco zlomeného a navíc při nesprávném postavení úlomků, je logické, že je potřeba to srovnat. Aby narovnávání zlomeniny, neboli repozice, nebylo příliš bolestivé pro pacienta, podá lékař injekčně znecitlivující látku do místa zlomeniny. Nebolí to o moc více než běžná injekce a pokud se podaří anestetikum dopravit přímo k úlomkům, je další fáze zákroku o mnoho snesitelnější.

    Ruka se zavěsí pomocí speciálních úchytů za prsty a nechá se takto zavěšena po dobu cca 10min. Úlomky se tímto pomalým tahem sami vracejí na své místo. Pokud ne, nesrovnané úlomky lékař dorovná a zafixuje končetinu v sádrovém obvaze (viz Obr.3). Po repozici je třeba se přesvědčit rentgenovým snímkem, zda je postavení úlomků správné .

    Pokud ano, pacient je dále sledován při ambulantních kontrolách. Pokud tomu tak ovšem není, musí se lékař rozhodnout, zda se pokusí o novou repozici, či zda bude muset být zlomenina srovnána operačně. Určité typy zlomenin dolního konce předloktí bez operace srovnat nelze (nestabilní zlomeniny).

    Operace se většinou provádí v narkóze a za hospitalizace trvající zhruba 3-7 dní dle závažnosti operačního výkonu. Pro zpevnění zlomené kosti a udržení úlomků ve správném postavení s používají různé kovové destičky se šrouby, dráty nebo rámové konstrukce ukotvené do kosti přes kůži, tzv. zevní fixatéry (viz Obr.4). Obvyklá doba znehybnění končetiny je 4-5 týdnů. V případě operačního řešení lze v některých případech začít s rehabilitací i podstatně dříve.

Jaké mohou nastat komplikace?

    Nepříznivý vývoj u těchto typů zlomenin je relativně častý, zvláště pokud je přítomno odvápnění kosti (osteoporóza), zasahuje-li lomná linie zlomeniny do kloubu zápěstí nebo nepodaří-li se narovnat kost do původního tvaru. Následky těchto stavů mohou být omezení pohybu a bolesti v zápěstí různého stupně, brnění prstů na základě útlaku nervů kostními úlomky, ale i omezení pohybu prstů zvláště pak síly stisku. Může také docházet k pomalému hojení zlomeniny,které si vyžádá delší znehybnění, případně i rekonstrukční operaci. Při nitrokloubní zlomenině častěji s odstupem od úrazu dochází k artróze zápěstí.

Jak podobným úrazům předcházet?

    Schopnost na základě vlastního úsudku předcházet zraněním je snad obecná vlastnost všech živých tvorů. Svým chováním se však člověk často vymyká tomuto přirozenému pudu a pak je vznik těchto zranění velmi pravděpodobný.

    Ochranné pomůcky mohou částečně chránit nejzranitelnější partie lidského těla. Při sportovních rizikových aktivitách např. in-line bruslení, skateboarding apod. by měla být samozřejmostí helma, zápěstní fixace, chrániče loktů a kolen. Již hůře ovlivnitelné ovšem je, když Vám na kluzkém chodníku ujedou nohy a ….. Ne všemu lze předejít, ale střízlivý odhad vlastních schopností se hodí.

Autor: doc.MUDr. Igor Čižmář PhD.

Vyhledávání